F

4.4.11

::Pasal Safi Balqis Perfect 10::

4.4.11,Monday, April 04, 2011
Ini adalah iklan tidak berbayar.... hi..hi...hi... Sumpah... Safi Balqis x der bayar aku tau.... nak amik jadi model, lagi la x der rupa kan? aku nak citer ttg produk scincare yang buat muka aku dah kurang berjerawat... ramai jg membe2 kat opis yang tanya ttg produk penjagaan muka aku ni....bukannya apa, dulu muka aku teruk sangat.. dengan jerawat batu ngan hitam2 bawah dagu... sampaikan aku sendiri rasa cam ngeri tgk. Bila ade orang suggest aku pakai scincare itu, scincare ini, semuanya aku try.... Ya rabbi.. muka aku bukan makin ok... makin rosak ade la... Sampaila satu hari, membe opis aku suggest suruh pakai Safi Balqis... aku tgk muka dia makin berseri..... teringin gak aku cuba.. tapi aku dah nekad, pasni kalau muka aku main teruk, aku dah malas nak dgr cakap sapa2 lagi......



Pic: dari google

Antara barangan Safi Balqis.... tapi aku cuma pakai barangan dari no.1 sampai no 5 jer.... Mai aku terangkan satu persatu no.....


1. Cleanser - tiap2 hari aku pakai

2. Scrub - kkdg jer kalau aku rajin

3.Toner-kkdg jgk aku pakai kalau rajin

4.Pelembap-tiap2 hari pakai kalau nak keluar

5.Krim kecantikan-tiap2 hari pakai selepas pelembap


Ha.. ni jer yg aku pakai... n alhamdulillah... kulit aku serasi.. pas ni dah x nak tukar produk yang lain...

ops.. lupa plak nak citer ttg kelebihan Safi Balqis Perfect 10....

Ada 10 semuanya:

1. Membuka Pori

2. Membersih dgn mendalam

3.Menanggalkan lebihan minyak

4. Melindungi dari sinar UV

5. Mencerahkan kulit

6. Meningkatkan keelastikan kulit

7. Mengekalkan lembapan

8. Menghidratkan kulit

9. Menghaluskan kulit

10. Melembutkan kulit


Ha.. korang boleh nilaikan sendiri kata2 aku ni dgn tgk gambar aku.....


Gambar Sebelum guna safi Balqis Perfect 10



Gambar tahun lepas dengan adik aku... teruk kan muka aku masa ni.....


kat bawah ni gambar aku skrg....

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:


Sekarang...



Walaupun parut masih ade sikit2 tapi dah ok sgt2 berbanding dulu.. Hubby pun cakap skrg ni muka aku berseri....

Kembang sekejap.... :)



50 comments:

  1. Salam

    Saya pun pakai yang ni. Memang serasi la dengan saya, dengan orang lain tak tahu la kan. Lagipun saya cari produk halal. Saya dah x nak la pakai yg meragukan. Cantik tapi meragukan x guna juga bagi saya.

    Sekarang saya rajin pakai sebab terasa perubahan. Tapi tidak la drastik sebab muka saya dulu jarang jerawat, tapi gelap, kusam sebab memang x rajin pakai sangat produk kecantikan.

    Sekali nak rajinkan kononnya 'terbeli' pula yg merosakkan muka, jadi berjerawat.. putih tu putih la juga sikit tapi jerawat la pulak.

    Bila pakai yg salfi balqis P10 ni.. muka jadi lebih ok.. jerawat juga sesekali tapi rasa lebih baik dari 2 keadaan sebelum ni.

    Dah serupa entri dah komen saya ni. Sorry hehe


    Tapi awak memang nampak perubahannya. Kalau saya kawan opis awak pun saya pasti akan tanya hehe

    ReplyDelete
  2. W'salam Irtiyah..
    a'ah... sbb produk ni halal ngan x de benda yg memudaratkan.... Alhamdulillah, Safi ni serasi ngan kulit kita kan...

    ReplyDelete
  3. Salam.. Akak nak tanye.. pakai krim kecantikan tu selepas pakai krim pelembab ye? Pakai waktu malam ke siang ye? Haritu pakai krim pelembab aje.. lepas tu naik jerawat pulak..

    ReplyDelete
  4. kblletrina...
    W'salam.. eyza pakai pelembap dulu, pastu baru pakai krim kecantikan... pakai siang ajer.. malam x pakai pun.... cuba try serum, sebab membe eyza pakai serum muka dia lagi ok..parut jerawat pun dah x de...

    ReplyDelete
  5. NAK TNYE...KLAU IKUT TURUTANKAN KENE PKAI PENCUCI MUKA DULU @ PON SCRUB DULU EKK...???

    ReplyDelete
    Replies
    1. scrub kadang jer pakai.. kalau pakai scrub, saya x pakai pencuci..

      Delete
  6. waa btul la muka da elok...amik masa bape lama ni yer?

    ReplyDelete
  7. Anonymous Pertama...
    kalau eyza.. pakai pencuci muka jer... seminggu 2 kali baru pakai scrub.. kalau dah pakai scrub dah tak payah pakai pencuci muka..

    Anonymous kedua..
    eyza pun dah lupa berapa lama.. tapi rasanya tak sampai 2 bulan..

    ReplyDelete
  8. salam sy pun nak tanya jugak. kita kan mula2 cuti muka. pstu pakai toner.. pstu pakai serum dulu ke baru pelembap? pastu macam mana cara nak pakai serum ye? kena sapu seluruh muka ke. hehe. maaf banyak tanya

    ReplyDelete
  9. Fadhilah..
    maaf yer.. eyza tak pernah pakai serum, eyza pun tak pasti tang mana dulu kena pakai...

    ReplyDelete
  10. sy pun baru jugak pakai kak... best...... dulu pakai yg mahal2... tiap2 bulan mesti beratus2 abeh... but n0w, muke pun cantik, duit pun safe... he3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. actuly,bleh sye thu x produk yg mahal tu produk apew ? ;)

      Delete
    2. saya dulu pun pakai pr0duk yang mahal....habis beratus gak...last2 pakai safi balqis nie....ok sangat2......(^^,).....

      Delete
  11. sy pun pkai jgak..mmg within 2 weeks jerawat kurg..muke mkin cerah..tp kan safi p10 ni ley x hlangkan prut jerwat..or kot ader produk safi yg ley hlgkan parut jerawat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy guna krim kecantikan perfect 10 & pelembab malam je tiap2 malam. parut jerawat pn makin berkurang. tp amek mase gk r parut nk hilang.. :)

      Delete
  12. sye trbace akan crite akak tntang pnggunaan safi balqis . actually,memakn mse yg lame x utk hilngkan jerwat/kesan parut jerawat ?sye tngok akak porm makin comel ! ;)

    tp,yg krim siang tuh dgunekan pd wktu siang ker ? lepas asr ekh ? hehe..
    plezz reply .

    ReplyDelete
  13. kak nk tnya memang muka nmpk mcm beminyak ke msa gna produk nie?

    ReplyDelete
  14. kak, kalo pakai serum uh kulit berminyak x?..mcm kulit saya berminyak la

    ReplyDelete
  15. kulit berminyak sesuai ker pakai pelembab? adik eyza tu keje First Solar eh? Sebab mcm kenal jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eyza pun kulit berminyak gak dulu.. tp pas pakai safi bakqis, dah ok... a'ah.. kenai dia ka? :)

      Delete
  16. akak..muka saya sesuai pkai cleanser n scrub je..toner n serum wat naik jerawat..jd xble la ni nak pkai krim n pelembap?

    ReplyDelete
  17. Salam,

    Saya pun baru nak berjinak2 pakai Safi nie...tapi beli satu persatu...ari tu try serum dia....semalam baru beli pencuci muka and toner dia...

    Ingat nak habeskan mouisterizer Tea3 skrang dulu sebelum complete bertukar ke Safi....

    Thanks for sharing especially the photo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Safi ni bagus.. tp, eyza br 2 minggu start pakai Safi Rania sebab tahun ni i dah 30.. tp, tak tau ok ka tak.. kalau x, kena la pakai balik safi balqis ni... rindu pulak ngan barang safi balqis ni...

      ok, no hal.. sharing is caring kan.. :)

      Delete
  18. salam akk,saya tengok muka akk banyk perubahan,btul ke pakai safi,dapat memutihkan kulit muka...akk pakai satu set

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti samada sebab pakai safi @ x muka cerah sikit.. tp rasanya betul kut.. akak x pakai satu set pun.. just pencuci, scrub, toner, pelembap ngan krim kecantikan jer...

      Delete
  19. salam. akak nak tanya. yang pencuci safi balqis tue akak guna yg oil control atau yg biasa je? sy pun ad mslh mcm akak. harap boleh berkongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam... saya pakai yg biasa... walaupun muka saya berminyak, tapi saya tak sesuai pakai yg biru...muka jd kering.....

      Delete
  20. safi ni leh ilangkan jrwt btoi2 ni..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pasti la sbb lain orang lain kesesuaiannya.. tp, jerawat kat muka saya mmg hilang bila pakai safi....

      Delete
  21. salam...actually dlu sy jerawat truk jgk,sy mle gne safi pencuci je dlu mle2,pas tu da kurang,then sy pkai krim lak,Alhamdulillah staf pon tgur skin da ok,tanye pkai ape?haha...safi je rahsia nye...dlu pkai produk mhal2 serius mkin truk kulit ni,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..eyza pernah pakai 1 produk yg mahal jugak.. habis seratus lebih la jugak.. tapi, muka makin teruk jer.. tu yg kali ni cuba yg mjrah..Alhamdulillah berkesan...

      Delete
  22. memang kena pakai berlambak-lambak macam tu ke? sebab sekarang pakai cleanser je sebab nak try test dulu kononnya. bape lama eh nak ok kulit muka tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut kesesuaian muka.. eyza dl mula2 pakai pencuci muka je..pastu br pakai toner,pelembap ngan krim kecantikan.

      Delete
  23. safi ni bagus.. trutama bila kulit sunburn..dlu sy sunburn truk sbb terdedah matahri sbulan.mmg truk muka. dlm 2 minggu da leh nampak prubahan.. p kne rajin godek muka la.kne sabar la... skrub muka pas tu cuci muka g bersih... pas tu toner sapu kat muke n leher.. pas tu pakai serum dia, tgu skejap baru pakai krim siang. tgu skejap pkai krim kecntikan tu.. baru pakai make up..... (kalu nk tido baru pkai krim mlm) kdang2 krim mlm x pkai pon.. sbb bg rest kulit x pon pkai bedak sjuk.. niat pon kne ikhlas..hehe.. slebihnya tawakal....insyaallah..

    ReplyDelete
  24. saye nk pkai gaklah..sbb pkai garnier x de prbhn sgt..tp tkot naik jrwt plak..x brani..sbb dh prnh tkr skali naik jrwt pnuh satu muka..

    ReplyDelete
  25. Salam :)
    Dulu sy xpakai produk ape2 pon . Just pakai sabun betik utk cuci muka . Kulit sy ok xde jerawat cume agak kering sikit . Sy pergi kerja pon xpakai krim ape2 dan tanpa makeup (so neutral) haha . Tp disebabkan sy selalu terdedah dgn matahari , sy terfikir nk pakai produk kecantikan utk cover kulit sy . So adik sy syorkan produk safi balqis p10 ni la . Sy pakai pencuci muka , scrub , toner , krim pelembap siang . Mula2 ok xde masalah . Rasanya dah dekat 6 bulan sy guna produk ni . Tp skrg ni muka sy dah mula naik jerawat . Byk pulak tu . Kalau produk ni x sesuai dgn sy kenapa selepas 6 bulan baru timbul kesan mcm ni . Skrg ni sy rasa tension btl bila tgk kulit muka sy . Rasa nk menangis pon ade . Kalau sy nk tukar produk pon sy x tau nk guna produk ape . Hmm , ada sape2 nk bantu sy ? Sy btl tekanan dgn mslh ni . X mungkinlah produk safi balqis p10 ni x sesuai dgn sy sbb dah 6 bulan sy pakai . Tiba2 skrg ni muka naik jerawat . Tolong sy :'(

    ReplyDelete
  26. Salam :)
    Dulu sy xpakai produk ape2 pon . Just pakai sabun betik utk cuci muka . Kulit sy ok xde masalah cuma agak kering sikit . Sy pergi kerja pon xpakai krim ape2 dan tanpa sebarang makeup (so neutral , haha)
    Tp disebabkan sy sering terdedah dgn matahari , sy terfikir nk pakai produk kecantikan utk cover kulit sy . So adk sy syorkan produk safi balqis p10 ni la . Sy pakai pencuci muka , scrub , toner dan krim pelembap siang . Mula2 ok xde masalah . Rasanya dah dekat 6bulan sy guna produk ni . Tp skrg ni muka sy da mula tumbuh jerawat . Sy pelik , kalau produk ni xsesuai dgn kulit sy knp selepas 6 bulan sy guna baru timbul kesan mcm ni . Skrg ni sy rasa tension sgt bila tgk kulit muka berjerawat , byk pulak tu . Rasa nk menangis jerk :'( . Kalau sy nk tukar produk pon sy xtau nk pakai ape sbb hanya safi balqis p10 yg sy rasa confident nk pakai . Tensionnya bila sy fikir . Ada sape2 nk bantu sy ? Sy agak tekanan lah bile tgk kulit muka sy berjerawat camni :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslkm Ushii,saya beri pendapat - jgn gunakan banyak sgt produk. Alasannya ia akan block pori2 yg boleh sbbkan jerawat. Scrub elakkan dulu kerana jerawat yg di scrub akan pecah dan akan menybbkan irritation seterusnya membantu merebakkan jerawat yg sedia ada. Cadangan saya hanya gunakan dulu cleanser (tiub putih) dan moisturizer spf 15 tu. Malam gunakan bedak sejuk dalam 2 jam dan cuci sebelum tidur. InsyaAllah.

      Delete
    2. eyza pun x tau kenapa selepas 6 bulan br muka awak jd teruk.. maybe hormon atau masalah lain.. cuba awak pakai pencuci dan toner je dulu.. pastu, malam2 nak tido, sapu krim kecantikan kat jerawat yg timbul je. sbb krim kecantikan tu bole kecutkan jerawat.

      Delete
  27. shiii, saya cadangkan shii jangan guna banyak produk sekali gus. Guna banyak benda boleh tutup pores. Satu lagi, elakkan scrub muka ketika berjerawat kerana jerawat akan pecah dan berlaku keradangan/iritation serta merebakkan lagi jerawat baru.Safi perfect 10 ni bagus. Saya cadangkan shii guna dua produk je dulu e.i pencuci (tiub putih) dan pelembab siang.
    Sebelah malam tak perlu apply apa2 but kalu rajin, pakai bedak sejuk sejam dua. Lepas tu cuci dan tidur dengan kulit yang segar dan bersih.InsyaAllah.

    ReplyDelete
  28. Betul ke ni ape yg awk semua cadangkan ?
    Skrg sy da stop pkai ape2 produk safi .
    Kawan sy suruh cuci muka guna tepung pulut dan skrub beras & kunyit . Ya Allah , muke ni da teruk sgt . Rasa malu sgt2 . Dulu kulit muka licin bersih jerk tp sekarang dah berjerawat , parut , merah2 terutama bahagian pipi . Dahi pon sama . Malu , dah xde keyakinan diri langsung sgt ni . Tolong , shi buntu la .

    ReplyDelete
  29. Betul ke ape yg awk2 semua ni cadangkan ?
    Skrg ni sy da stop pkai ape2 produk safi balqis p10 . Kawan sy syorkan basuh muka menggunakan tepung pulut dan skrub beras dgn kunyit . Ya Allah , dah teruk sgt dah muka ni . Dulu kulit licin bersih jerk tp skrg berjerawat , parut2 , merah2 terutama bahagian pipi . Dahi pon sama . Hilang dah keyakinan diri ni . Sy buntu lah . Camne sy pulihkan balik kulit muka ni . Bila tgk cermin jerk , dah x mcm muka sy lg :'( tolonggg

    ReplyDelete
  30. 6 bulan pertama sy pakai memang ok xde masalah . Tapi bila masuk bulan ke 7 , muka sy mula naik jerawat yg halus2 kemudian kulit muka jadi gatal2 . Dan sekarang dah semakin teruk kuilt ni . Xkan sy nk pakai lg produk ni ? Tolong sy :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak.. saya rasa maybe kulit awak tak sesuai kut.. cuba jangan pakai apa2 produk lagi.. biar free dulu.. sambil tu, cuba ambik supplement.. kkdg dalaman kita yang buat muka naik jerawat banyak.. eyza dulu.. sambil pakai Safi, sambil tu ambik vco.. Alhamdulillah serasi.. ni just pandangan saya..

      Delete
  31. salam.. sy dh gne produk safi balqis p10 nie hmpir 8 thn.. stkatnie okeyh la..cme kdng2 jrwat still akn tmbuh mybe di sbbkn oleh hormone..lagi pun smuanya brgntung pada kesesuaian kulit juga..

    ReplyDelete
  32. salam.. sy dh gne produk safi balqis p10 nie hmpir 8 thn.. stkatnie okeyh la..cme kdng2 jrwat still akn tmbuh mybe di sbbkn oleh hormone..lagi pun smuanya brgntung pada kesesuaian kulit juga..

    ReplyDelete
  33. maaf, ini sekadar untuk perkongsian sahaja.. kalau masalah jerawat dan parutnya, sya cma gna garnier men acno fight.(utk lelaki), yg prmpuan pn ad... Alhamdulillah... jerawat sya smbuh dalam 2 hari je tnpa meninggalkan kesan parut... kulit pn sdah tidak berminyak..sejuk plak tu... tpi sya dh x gna sbb mslh jerawat sya dh selesai..ha2.. Alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  34. Sy pun br bertukar kpd produk safi..safi mmg best la..muka nampak glowing dan jerawat pun dh hlg..

    ReplyDelete
  35. saya pon pengguna tegar safi ni sejak skolah menengah lagi,...jadi terlajak putih plak.kulit muka dan tangan tu jauh sangat beza.pelembab tu memutih kan.saya suka safi kerana memiliki kulit yg suci bersih.

    ReplyDelete
  36. wah...memang banyak perubahan berlaku...tahniah...saya pun guna safi balqis juga

    ReplyDelete