F
PERSONAL LIFESTYLE TRAVEL FOOD BLOGGER

23.2.13

::Anak Angkat::

23.2.13,Saturday, February 23, 2013
Kebelakangan ni banyak sangat isu anak angkat yang ditimbulkan.... hari Isnin hari tu dlm citer Bertamu di Abu Dhabi pun cerita tentang perkahwinan yang dah mencecah 5 tahun tapi blom ada anak... pastu, ambik anak angkat baru la isteri (lydiawati) mengandung... memang aku akui banyak yang macam tu.. bila dah ambik anak angkat, InsyaAllah, rezeki untuk dapat anak sendiri tu akan ada...

Semalam, dalam Primadona pun ceritanya tentang anak angkat.. comel betul anak angkat Ziela Jalil.. tetamu jemputan semalam ialah Adi Putra ngan wife dia yang dah pun ambik anak angkat selepas lama kahwin, tapi lom ada rezeki utk dapat anak sendiri.. dr cerita Adi Putra, aku nampak kegembiraan dia bila bercerita tentang anak.. ye la, sekian lama menunggu, baru sekarang berkesempatan bergelar ayah.. walaupun hanya anak angkat, tapi naluri kebapaan tu amat menebal... Selain dari Adi Putra, Erma Fatima juga dijemput.. Erma ada 5 orang anak angkat.. dah 22 tahun Usia rumahtangga Erma, tapi still belom ade rezeki..betapa tabahnya insan bernama Erma Fatima..  memang aku kagum giler ngan dia... tapi, ada 1 kata2 Erma yang buat aku menjadi sebak.... "Alangkah ruginya saya sebagai wanita yang tidak dapat melahirkan zuriat dari rahim sendiri" (lebih kurang mcm tu la ayatnya yang buat aku nangis...). Ye.. rugi jika kita x dapat merasai nikmat mengandung dan melahirkan.. tapi, kalau itulah ketentuan dari Allah, siapalah kita untuk mempersoalkannya....

Aku ngan hubby pun pernah bincang tentang ambik anak angkat..kami dah bersedia... tapi, agak susah dan banyak prosedur yang perlu diikuti... tapi, aku yakin, jika Allah mengizinkan satu hari nnt aku pasti akan mendapat anak yang aku idam-idamkan.... tak kisahla anak angkat atau anak sendiri, kedua-duanya tetap amanah dari Allah.... Semoga Allah mempermudahkan jalan untuk kami... Amin...


16 comments:

  1. Aminn..mudah-mudahan.Allah yang maha mengetahui.Mungkin rezeki tu belum tiba lagi..Keep on usaha dan berdoa

    ReplyDelete
  2. sdihnya baca..x pa eyza..one fine day you will be a mom no matter what k..InsyaALLAH..sy doakan eyza yer..

    ReplyDelete
  3. jom kita bertabah sama-sama! anak angkat still anak jugak, still boleh curahkan kasih sayang, menerima kasih sayang dan kadang-kadang, anak angkat sendiri tu lebih baik dan hebat dari anak sendiri.. rezeki Allah boleh datang dalam pelbagai cara termasuk anak angkat.. ;)

    lets be strong together and saya doakan kegembiraan awak sepanjang masa..

    ReplyDelete
  4. Insyallah.. Moga dipermudahkan.. kalau ada rezeki..Allah akan kurniakan..

    ReplyDelete
  5. salam.. saya harap kite sama2 tabah dalam menghadapi ujian ALLAH ni.. saya pun sedih walaupun sys da dpt sorang anak... tp saya nak lagi, naufal da pandai2 mnta adik.. dia da 6 taun.. harap2 ALLAH murhkan rezeki kite.. benci bile dgr ada org buang anak.. tiap2 bulan wat pt pastu nangis sorang2 lam toilet.. da lupa mcm mana sakit bersalin...huhuhuhuhhuhu

    ReplyDelete
  6. salam
    pernah cuba minum air buah zuriat tak?sila lawati blog sya untuk details.hrp dpt membantu

    ReplyDelete
  7. done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. salam kenal awak..

    InsyaAllah suatu hari impian utk memiliki zuriat sendiri akan dimakbulkan...
    sy surf psl susu al khisbun tu sbb saya sdg guna skrg,
    trying to conceive too! anak dh 7thn teringin sgt nk tambat zuriat lagi..

    sama2 kite berdoa k..

    ReplyDelete
  9. Salam.... saye pon tgh cr bayi utk jdkan anak angkt.. mcm2 usaha buat utk dptkan chenta hati ni tp still blom ade rezeki. InsyaAllah saye doakan semua keluarga angkat dpt btemu penyeri hidup mrk ini. Sambil2 mencr saye kumpul maklumat psl pngmbilan anak angkt ni. Sudi2kan laa follow utk tmbah ilmu ye.. tq http://penyerihidupku03.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Salam,saya doakan admin dapat zuriat satu hari nanti. insyaallah :)littletroops.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyza:-cuba teknik ni..naik roller coaster o solerro shot kat mana2 fun fair o p genting..ada yg guna teknik ni selang 1 bulan mengandung slps 22y menunggu ank..cuba ye :-)

      Delete